lcp

Benzi adezive – Cate tipuri exista si in care este functionalitatea lor?

 Utilitatea benzilor adezive este evidenta si nu sunt putine cazurile in care avem nevoie sa lipim, sigilam sau reparam ceva prin casa, la birou sau in multe alte situatii care cer o solutie rapida, chiar daca aceasta este provizorie. Benzile adezive sunt o combinatie dintre un material si un film adeziv si sunt utilzate pentru a lega sau a uni anumite obiecte impreuna, in loc sa se foloseasca alte elemente de fixare precum suruburi sau sudura. Aplicarea de banda adeziva in locul elementelor de fixare mecanice va permite sa utilizati aplicatii la temperaturi mai scazute, ceea ce pooate simplica procesele de fabricatie. In plus, benzile adezive va pot proteja suprafetele, deoarece nu este nevoie sa deteriorati suprafata cu alte metode de fixare. 

Banda adeziva si dublu-adeziva

Din ce sunt fabricate benzile adezive?

Benzile adezive contau intr-o combinatie dintr-un material numit suport (hartie, folie de plastic, panza, spuma, folie etc.), care este acoperit cu un adeziv si o captuseala de degajare, daca este necesar. Suportul acoperit cu adeziv este mai apoi infasurat pentru a forma o rola jumbo lunga de banda. Rola jumbo este apooi taiata in benzi inguste pentru a produce mai multe role de banza. Fiecare rola si compozitia sa sun t unice si pot fi adaptate la aplicatii specifice pentru o mare varietate de solutii de lipire.

Cum se aplica benzile acrilice?

Acest aspect este diferit in functie de tipul benzii adezive, si astfel, modurile de aplicabilitate sunt urmatoarele: pot fi sensibile la presiune, activate termic, sau pot chiar necesita umiditate pentru a functiona. Mai exista si variantele de benzi adezive din latex, care adera si actioneaza la ele insele. 

Care sunt cele mai populare tipuri de adezivi?

Adezivii sensibili la presiune – sunt lipiti la cemperatura camerei, in forma uscata. Acest tip de adeziv adera ferm pe o varietate de suprafete si se aplica foarte usor. Nu necesita apa, solvent sau activare termica pentru a se lipi de diverse materiale precum hartie, plastic, sticla, lemn, ciment sau metal. Se aplica la o temperatura moderata si cu o presiune normala, fara vreun efort. Aplicata la temperaturi scazute pot duce la umidificare sau acoperire insuficienta a adezivului pe substrat, iar la temperaturi foarte ridicate pot face ca banda sa se intinda atunci cand este aplicata.

Adezivul sensibil la caldura – este deobicei lipsit de aderenta pana cand este activat de o sursa de caldura. Benzile activate de caldura necesita timp pentru a se lipii si temperaturi ridicate pentru a obtine sigilarea corespunzatoare. Adezivul activat la caldura permite lipirea rezistenta pe suprafete dificile, cum ar fi materialele plastice pe baza de cauciuc, cauciuc EPDM, material PU sau PVC. Poate fi realizat cu diverse suporturi care sunt potrivite pentru o varietate de aplicatii.

Adezivi care se activeaza la apa – Banda de hartie gumata sau banda gumata este un adeziv pe baza de amidon sau un adeziv pe un suport de hartie kraft care devine lipicioasa atunci cand este umezita. Banda activata cu apa este ieftina si este utilizata pentru inchiderea si sigilarea cutiilor.

Ce tipuri de adezivi sunt folositi pentru benzi?

Selectarea adezivului potrivit pentru proiectul dumneavoastra necesita o buna intelegere a aplicatiei si a suportului utilizat.

Adezivii acrilici ofera o rezistenta excelenta la mediu si ofera un timp de priza mult mai rapid fata de alti adezivi. Rasinele epoxidice prezinta o durabilitate ridicata si o contractie scazuta in timpul intaririi si sunt cunoscute pentru duritatea si rezistenta lor la daune chimice si de mediu.

Adezivii pe baza de cauciuc asigura legaturi foarte flexibile si se bazeaza deobicei pe compusi butadien-stirenici, butil, poliizobutelina sau nitril.

Adezivii si etansantii siliconici au un grad ridicat de flexibilitate si sunt rezistenti la temperaturi foarte ridicate.

Adezivii poliuretani si izocianati ofera mai multa flexibilitate, impact, rezistenta si furabilitate. 

Tipuri de banda adeziva

Banda adeziva universala – banda adeziva cu o singura fata, cunoascuta sub denimirea de banda adeziva acrilica, este un instrument de sigilat versatil si esential intr-o gama larga de industrii. De la constructii si pana la fabricare, exista diferite tipuri de benzi unilaterale care sunt concepute pentru a satisface nevoi specifice.

Banda dublu-adeziva – Banda cu doua fete, numita popular banda dublu-adeziva este acoperita cu un adeziv pe ambele parti ale filmului si este conceputa pentru a lipi doua suprafete, ceea ce o face ideala pentru multe aplicatii si industrii, de la constructii si pana la industria netesuturilor.

Banda camuflanta – cunoscuta si sub denumirea de banda adeziva pentru mascare este conceputa pentru utilizare temporara si este usor de indepartat, fara a lasa reziduri. Este folosita in mod obisnuit in aplicatii de vopsire, mascare, etichetare si crearea de semne temporare.

Banda Kraft – acesti tip de banda unilaterala numite popular banda umectibila, este utilizata pentru sigilarea cutiilor de carton. Cu toate ca in mod uzuzal se utilizeaza banda universala pentru sigilarea cutiilor transportatoare, banda umectibila kraft permite o aplicatie mai durabila, o entansare la fel de calitativa si o siguranta crescuta in ceea ce priveste deschiderea cutiilor.

Banda adeziva izolatoare – acest tip de banza este utilizat pentru izolarea firelor electrice si este confectionat din vinil, un material moale si extrem de maleabil care poate fi manevrat cu usurinta, indiferent de necesitati sau proiectele dumneavoastra.

Banda adeziva marcatoare – Aceasta banda adeziva este utilizata pentru delimitarea suprafeteloir, pentru zonele care trebuie semnalizate, pentru avertizare cat si pentru marcare. Aceste benzi sunt fabricate in mod obisnuit din policlorura de vinil, un material plastic impermeabil, foarte usor de aplica si cu o rezistenta ridicata la substante chimice.

Banda adeziva de semnalizare – la fel cum ii este si denumirea, acest tip de bande este vizibila de la distanta si este utilizata cu succes pentr marcarea locurilor care prezinta pericole, precum sunt santierele in lucru. Aici putem enumera si banda adeziva cu imprimeu Fragile care este utilizata la ambalarea coletelor fragile, care trebuie manuite si transportate cu grija.

Banda adeziva cu fibra de sticla – ca si ultim tip de banda adeziva, trebuie sa enumeram una dintre cele mai rezistente benzi si anume banda adeviza cu fibra de sticla, care este utilizata pentru ancorarea sigura a paletilor de transport, legarea utilajelor grele sau asigurarea cutiilor de dimensiuni mari in timpul transportului. Aceasta banda este fabricata dintr-un material plastic special, numit film PET, in componenta caruia se regaseste fibra de sticla, un material ce ii confera o rezistenta mecanica foarte ridicata.

Benzi adezive

Benzile adezive ne sunt utile in diferite medii de activitate, la job, in gospodarie si fie ca sunt utilizate ca si solutie permanenta sau temporara, alese corespunzator nevoilor noastre, acestea ne vor fi de mare ajutor in multe situatii, atat calculate, cat si neprevazute.

Trimite continutul

Adauga un comentariu

 (with http://)

Articole asemanatoare