lcp

Cerneala invizibila UV – Ce este si pentru ce se utilizeaza?

Stiati ca exista cerneluri care sunt concepute pentru a fi vazute doar daca sunt expusa la lumina ultravioleta? Aceste 'cerneluri secrete' sunt cu adevarat utile atunci cand sunt folosite pentru a proteja produsele cu informatii secrete, cum ar fi ambalarea medicamentelor sau a documentelor logistice. Deci cum functioneaza aceste cerneluri si unde sunt utilizate? In randurile urmatoare vom prezenta tot ce trebuie sa stiti despre cerneala invizibila UV.

Cerneala invizibila

Ce este cerneala UV invizibila?

Cernelurile activate de lumina UV functioneaza in felul urmator: acestea contin substante care stralucers sub diferite tipuri de lumina, insa sunt total invizibile privite cu ochiul liber sau in lumina naturala a soarelui. Vorbind in mod strict, colorantii si pigmentii sunt cei care dau culoare cernelii in majoritatea aplicatiilor, iar aceeasi coloranti si pigmenti pot fi formulati astfel incat sa poate fi vizibili si cu ochiul liber. Particulele microscopice responsabile de acest lucru poarta denumirea de tagganti, si sunt adaugate la cerneala pe masura ce reactioneaza la apropiera unui 'cititor' sau verificator unic. Adica mai pe inteles, pentru faptul ca aceste cerneluri invizibile nu au culoare prin design, cele mai multe aplicatii ale unor astfel de cerceluri contin taggant care reactioneaza cu o camera special, o lumina sau un scanner. Spre exemplu, in cerneala invizibila de securitate, taggant-ul este dezvoltat pentru a reactiona numai cu achipamente care utilizeaza o lumina UV, infrarosu sau aproape infrarosu la o anumita lungime de unda. Intelept, nu?

La ce se foloseste cerneala invizibila UV?

In randurile anterioare am mentionat cateva aplicatii pentru cernelurile care pot fi citite cu UV, insa exista o varietate destul de mare de industrii care utilizeaza in mod frecvent acest tip de cerneala, precum sunt urmatoarele:

Productie farmaceutica – medicamente eliberate pe baza de reteta/ambalaje

Bunuri de lux – bijuterii si ceasuri

Concerce si evenimente exclusiviste – bilete si stampile de mana

Bilete de loterie

Vouchere si cupoane – marcarea autenticitatii

Marketing tracking – numerotarea documentelor pentru identificarea datelor demografice

Avantajele utilizarii cernelurilor invizibile UV

- In mod traditional, informatiile sunt imprimate direct pe ambalaj, folosind cerneluri colorate, vizibile. Cu toate acestea, acest marcaj inestetic sub forma unui cod de matrice de date sau a unei serii de numere, poate perturba aspectul unui produs, mai ales aspectul produselor de mici dimensiuni, iar in acest sens, cernelurile care pot fi citite numai daca sunt plasate sub lumina UV, ofera un mijloc de codificare si marcare al produselor fara a modifica aspectul ambalajului proiectat estetic.

- Cernelurile invizibile care pot fi citite cu lumina UV ofera o solutie excelenta pentru trasabilitate in productie, in cazul unor erori bruste de productie, iar cu ajutorul numerelor de lot imprimante cu cerneala invizibila UV permit producatorului sa caute si sa gaseasca cauza.

- Falsificarea si contrafacere sunt doua probleme destul de comune la momentul actual si cu acestea ne-am confruntat si in trecut, insa cu ajutorul acestor cerneluri care pot fi cititte numai cu lumina YV, putem aborta aceste probleme, oferind markeri invizibili de autenticitate pentru orice, de la bancnote si pana la bunuri de lux.

- Un alt avantaj al cernelurilor invizibile UV este faptul ca le regasim in mai multe culori si anume: Alba, Cyan, Light Cyan,Yellow, Magenta si Light Magenta astfel incat sa poata fi utilizate in functie de preferinte si necesitati. De asemenea, cernelurile invizibile UV sunt fabricate astfel incat sa fie compatibile cu diverse marci de imprimante, insa totodata pe piata exista si cerneala UV invizibila universala, compatibila cu toate marcile de imprimante.

Trimite continutul

Adauga un comentariu

 (with http://)

Articole asemanatoare