lcp

6 tipuri diferite de hartie pentru imprimare

Te-ai gandit vreodata cat de importanta si utila este hartia? Ce rol important joaca in viata de zi cu zi? De la scrisori de dragoste la diplome, invitatii de nunta la cartificate de nastere, de la notite la documente, o bucata de hartie documenteaza reperele vietii. Poate un cuplu proaspat casatorit nu da importanta la hartie pe care este tiparit certificatul de casatorie, insa pentru o afacere este esential sa stie ce fel de hartie este potrivita pentru a imprima sau copia documentele.

Dincolo de dimensiunea hartiei, materialul si culoarea, tipul specific de hartie de imprimare pe care il alegi poate face o diferenta majora in ceea ce priveste rezultatele. Utilizarea tipului de hartie adecvat poate preveni blocajele de hartie, imprimarile de o calitate scazuta si evident, bani irositi. In acest sens, in acest material de blog vom impartasi informatii esentiale despre diferitele tipuri de hartie de imprimanta disponibile si despre caracteristicile pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand cumperi hartia potrivita nevoilor tale.

Hartie copiator

Hartia de imprimanta vs. Hartia de copiator

Multi oameni sunt adesea confuzi daca hartia de imprimanta este aceeasi cu hartia pentru copiator si poate fi utilizata interschimbabil. Raspunsul scurt este Da!; se poate utiliza oricare dintre acestea pentru a imprima documente care contin text. Hartia de print este denumita si cunoscuta sub numele de hartie de copiator, insa, cu toate acestea, pentru a obtine cele mai bune rezultate de imprimare, trebuie sa alegem hartia potrivita, in functie de ceea ce dorim sa printam.

Hartia de copiator standard are o greutate cunoscuta in mod obisnuit ca bond de 80 de grame si este putin mai subtire, insa este cea mai comuna alegere pentru printurile de text, pentru imprimarea de zi cu zi, nepretentioasa, in timp ce hartia mai groasa ofera o suprafata mai neteda, fiind alegerea ideala pentru imprimarea documentelor de o calitate superioara sau pentru cele cu imagini.

Cele 6 tipuri de hartie de imprimanta

Acum ca putem diferentia hartia de imprimanta fata de cea de copiator, in urmatoarele randuri vom detalia cele 6 tipuri diferite de hartie de imprimare pe care trebuie sa le cunoasteti:

1. Hartia autocopiativa

Hartia autocopiativa este utilizata in diverse industri in care necesita una sau mai multe copii ale documentului original, cum ar fi facturile. Acest tip de hartie se refera la hartiile de legatura acoperite cu un colorant microincapsulat, rasiri reactive si argile, si este formata din patru tipuri diferite de hartie: hartie autonoma, fata acoperita, fata si spate acoperite, spate acoperit. Partea din spate a primei foi este acoperita cu colorant microincapsulat.numita foaie de spate acoperita. Foaia inferioara are un strat de argila pe suprafata superioara care reactioneaza rapid cu colorantul pentru a forma o urma permanenta pe hartie si este cunoscut sub numele de fata acoperita. Foile intermediare sunt acoperite cu lut pe suprafata superioara si vopsite pe partea inferioara, denumite fata si spate acoperite.

2. Hartia inkjet

Hartia pe care o folosim pentru imprimantele cu jet de cerneala este cel mai comun tip la momentul actual. Aceasta hartie absoarbe cerneala lichida fara a pata sau distorsiona imaginile sau textele tiparite, motiv pentru care este preferata pentru imprimantele de acest tip. Are un strat special care face ca produsul final sa para lizibil si recunoscut.

3. Hartia pentru imprimantele laser

Hartia utilizata in imprimantele laser poate suporta caldura ridicata, deoarece imprimantele laser ruleaza la temperaturi ridicate pentru a topi pulberea de toner pe hartie. Aceasta hartie este esentiala pentru imprimantele laser, deoarece tipul gresit de acoperire a hartiei se poate topi la caldura intensa, daunand imprimantei.

4. Hartia de transfer termic

Hartia de transfer termic este un tip de hartie transparent utilizat pentru a imprima imagini sau texte pentru a le transfera pe piese de imbracaminte sau pe suprafete dure. Aceasta tehnologia speciala de transfer termic, foloseste caldura pentru a imbina design-ul imprimat cu tesatura, cu ajutorul unei prese termice.

5. Hartia foto

Dupa cum sugereaza si numele, hartia foto este conceputa in primul rand pentru tiparirea fotografiilor sau a imaginilor. Hartia foto este deobicei mai groasa decat majoritatea celorlalte tipuri de hartie si este acoperita cu un compus chimic sensibil la lumina. Exista hartie foto Glossy sau in varianta mata.

6. Hartia de carton

Acest tip de hartie, carton, este mai greu si mai gros fata de hartia laser sau cea pentru utilizarea in imprimantele inkjet. Cartonul imprimabil este durabil si mult mai roburst, iar artistii si companiile il folosesc pentru artizanat, kraft si diverse alte pentru printuri speciale precum invitatii, meniuri, carti de vizita etc.

3 caracteristici diferite ale hartiei de imprimanta

Acum ca am enumerat cele 6 tipuri diferite de hartie pentru imprimanta, trebuie sa cunoastem si carcateristicile sale. Hartia de imprimanta are 3 caracteristici principale: greutate, acoperire si opacitate. Ce inseamna de fapt aceste caracteristici?

Greutatea hartiei este masurata in 'grame pe metru patrat' (G/MP) si este o masuratoare a grosimii sau densitatii hartiei, care se refera direct la calitatea suportului. Cu cat valoarea G/MP a hartiei este mai mare, cu atat aceasta este mai groasa. In general, cu cat hartia este mai groasa, cu atat foaia va fi mai durabila. Prin urmare, diferitele greutati ale hartiei au utilizari diverse:

300g/mp – Carti de vizita de buna calitate sau suporturi grele pentru carduri

180-250 g/mp – Coperte de reviste

130 – 170 g/mp – afisaje promotionale

80 g/mp – hartie standard pentru imprimare

35 – 55 g/mp – Print ziare

Acoperirea hartiei poate si diferita si va da foii un finisaj specific, determinand astfel potrivirea acesteia pentru o anumite lucrare. Cele mai comune acoperiri de hartie sunt urmatoarele:

  • Lac – aceste acoperiri pot fi regasite la finisaje lucioase, satinate sau terne si pot fi colorate in anumite culori. Reprezinta o alegere de acoperire incredibil de accesibila, dar are un nivel de protectie scazut in comparatie cu alte laminate. Straturile de lac sunt utile pentru a adauga un luciu unei fotografii, oferind astfel un aspect profesional.

  • UV – aceasta acoperire ofera un nivel mult mai ridicat de protectie pentru foile imprimante si imbunatateste totodata si culorile. Se aplica lichid inainte de a fi intarit sub lumina ultravioleta si, prin urmare, poate varia in grosime. Acest strat poate fi aplicat fie mat, fie lucios, impreuna cu finisaje cu sclipici sau colorate specializate.

  • Apos – aceste acoperiri protejeaza amprentele digitale si alte marcaje sau deteriorari. Acoperirea apoasa se usuca rapid, deoarece este pe baza de apa. Principalul sau avantaj este faptul ca acest tip de acoperire este mai ecologic fata de optiunile alternative.

Opacitatea hartiei este un alt aspect de luat in considerare atrnci cand achizitionezi hartie de imprimanta. Opacitatea se refera la cat de transparente sau opace sunt hartiile. Greutatea hartiei influenteaza in general opacitatea, hartia mai grea fiind deobicei mai opaca. Opacitatea unei foi de hartie este masurata pe o scara de la 0 la 100, 0 reprezentand o foaie transparenta, iar 100 ar fi o foaie complet opaca. Opacitatile diferite vor avea utilizari diferite, de exemplu, foile extrem de transparente pot fi utilizate pentru hartie de calc.

Exista diferite tipuri de hartie disponibile pe piata, iar acest ghid ar trebui sa clarifice orice nelamurire pe care o ai cu privire la hartia de care ai nevoie pentru lucrarile si proiectele tale! 

Trimite continutul

Adauga un comentariu

 (with http://)

Articole asemanatoare