lcp
Chat pe WhatsApp
SERVICIILE NOASTRE
Plata ramburs sau cu cardul
Plata ramburs sau cu cardul
4 Banci Partenere – Pana la 12 rate cu dobanda ZERO!
Produse cu garantie
Produse cu garantie
Ne ocupam direct de garantii fara intermedieri.
Suport Clienti rapid
Suport Clienti rapid
Serviciu Live - pentru raspunsuri imediate!
Retur 30 zile
Retur 30 zile
Gratuit – De la preluare la returnarea in depozit!

Cum sa alegi hartia foto potrivita pentru pozele tale?

Cum sa alegi hartia foto potrivita pentru pozele tale?

Fotografia este un domeniu creativ si placut, indiferent daca o practicam ca meserie, hobby sau o activitate dedicata vacantelor sau a momentelor placute din viata noastra. Rolul ei este sa opreasca timpul in loc si sa capteze momentele si chipurile persoanelor dragi.

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, avem posibilitatea sa imprimam fotografii chiar din confortul casei noastre sau din propriul studio. De ce ai face acest lucru in loc sa apelezi la un laborator de fotografie? Fiindca astfel vei avea un control total asupra calitatii imaginii, care depinde cel mai mult de hartia fotografica pe care o alegi. Poti experimenta grosimea hartiei, textura acesteia, culorile, claritatea si contrastul pe care aceasta le poate reda. Poti vedea rezultate diferite, folosind hartia cu suprafata mata, lucioasa, satin sau extra lucioasa. In functie de tipul hartiei foto pe care il folosesti, imaginea ta poate avea un aspect total diferit. In plus, dupa ce testezi mai multe tipuri de hartie, vei gasi cu siguranta unul care va fi potrivit pentru majoritatea proiectelor tale.

In plus, poti fixa mult mai bine culorile de pe calculatorul tau si ai posibilitatea sa te joci cu ele, astfel incat rezultatele obtinute sa fie exact cum ti le doresti, iar imaginea imprimata pe hartie sa fie la fel ca cea de pe ecran sau chiar mai buna.

Avand in vedere diversitatea de hartie fotografica existenta pe piata in acest moment, cred ca te intrebi cum anume poti sa o alegi pe cea mai potrivita pentru tine? Adevarul este ca nu exista o hartie fotografica perfecta, dar exista hartia fotografica ideala pentru proiectul tau. Iata si cateva idei dupa care sa te ghidezi atunci cand alegi hartia foto:

1. Dimensiunea fotografiilor

In primul rand, trebuie sa stabilesti dimensiunea fotografiilor tale. Fie ca vrei sa realizezi poze mici pentru rame sau albume foto sau poze mari pe care sa le atarni pe perete in casă sau la o expozitie, dimensiunea este un lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand alegi hartia potrivita. Formatul pozelor tale poate sa difere in functie de multi factori, dar vestea buna este ca ai la dispozitie o mare varietate de dimensiuni ale hartiei foto, chiar pe site-ul nostru Cartuseria.ro

Poți imprima o poza mica de 9x13 cm sau chiar o fotografie gigant, folosind rolele de hârtie foto  pentru cutter plotter.

2. Grosimea hartiei

In cazul grosimii hartiei exista o regula foarte simpla de care trebuie sa tii cont: “Cu cat hartia este mai groasa, cu atat calitatea ei este mai buna”. O hartie foto mai grea va absorbi mai multa cerneala si va reda fotografii mai clare. Aceasta regula se aplica mai ales pentru fotografiile mari, care sunt de regula expuse pe perete. In acest caz, grosimea recomandata a hartiei este peste 300 gr/mp. Pentru fotografiile de mici dimensiuni, poti folosi o hartie foto mai subtire, deoarece aici diferenta de calitate nu va fi atat de evidenta. Trebuie totusi sa citesti specificatiile imprimantei, ca sa afli care este grosimea maxima a hartiei pe care vei putea imprima pozele tale!

Hartia foto cu greutate mai mare are avantaje si in ceea ce priveste manipularea, printarea si montajul. In cazul manipularii, aceasta este mai rezistenta si nu se indoaie atat de usor.

Nu este nimic mai frustrant decat sa obtii suprapunere de cerneala pe anumite portiuni ale pozei, din cauza incretirii hartiei. Dar daca hartia foto aleasa de tine va avea densitate mai mare, atunci acest lucru se va intampla mult mai rar sau chiar deloc.

Hartia foto este de obicei un burete pentru umezeala. Atunci cand imprimi o imagine, hartia se curbează. De ce se intampla acest lucru? Fiindca partea imprimata este imbibata cu cerneala ce provine de la imprimanta, ceea ce face ca acest strat sa devina supradimensionat. In schimb, stratul din spate ramane uscat si isi pastreaza dimensiunea initială. Acest lucru duce la curbarea hartiei, dar odata cu uscarea cernelii, fotografia devine din nou plata. La hartia cu densitate mai mare, acest fenomen nu va fi atat de pronunțat.

La Cartuseria.ro gasesti hartii foto cu greutate cuprinsa intre 105 – 690 gr/mp. In plus, ca sa nu ai probleme de curbare a fotografiilor in timpul imprimarii, exista hartii foto prevazute cu straturi de protectie suplimentare, cu ajutorul carora aceasta rezista la umezeala si usuca cerneala instant. Acest tip de fotografii sunt prevazute cu un strat de rasina (RC coated) si fac parte din gama bradurilor Xerox, Kodak sau Procart.

3. Finisajul hartiei

In acest caz, optiunea ta poate fi destul de subiectiva si depinde foarte mult de tipul fotografiilor pe care vrei sa le expui. Suprafetele hartiei fotografice pot fi foarte variate, dar noi vi le prezentam pe cele mai utilizate:

Mata –Suprafetele mate nu reflecta lumina si se folosesc mai ales atunci cand sunt acoperite cu sticla sau laminate. Prezinta un contrast mai mic decat suprafetele lucioase si sunt ideale pentru fotografiile alb-negru sau pastel, cele care vor sa prezinte o imagine romantica sau care prezinta imagini reale capturate de foto-jurnalisti. Culorile sunt putin mai deschise pe hartia mata. Asadar, daca ai o fotografie cu contrast mare, iti sugeram sa folosesti hartia glossy.

Canvas Hartia foto tip canvas mimeaza foarte bine panza unui pictor. Este potivita pentru imaginile care nu pun accent pe cele mai mici detalii, de obicei cu portrete. Textura ascunde imperfectiunile si ajuta la crearea unui efect de pictura. Se potriveste de asemenea cu fotografiile de tip peisaj.

Semi-Glossy – Acest tip de hartie foto ofera un bun compromis intre culoare, stralucire si durabilitate. Datorita gamei largi de culori pe care o poate reda, vei beneficia la maxim de capacitatea imprimantei tale. In acelasi timp imaginea ta va fi protejata. Cu o suprafata mai putin lucioasa, vei reduce urmele si murdaria care pot sa apara in timp pe fotografie.

Hartiile semi-glossy, nu elimina complet stralucirea, dar cele mai multe dintre ele o elimina pana in punctul in care aceasta nu mai reprezinta o problema, cu exceptia unor conditii de iluminare intensa. Este o suprafata care functioneaza bine atat pentru fotografiile protejate de sticla, cat si pentru cele laminate.

Glossy – Hartia foto Glossy este o hartie de calitate care este creata astfel incat sa redea imagini clare, avand culori vibrante si contrast puternic. In schimb, trebuie sa acorzi atentie manevrarii imaginilor, deoarece aceastea pot fi usor afectate de amprente sau mizerie. In plus, in conditii de iluminare puternica, imaginile nu vor fi vizibile din anumite unghiuri, din cauza reflexiei de pe suprafata hartiei fotografice. Se foloseste mai ales pentru lucrari comerciale si portofolii, deoarece pozele obtinute sunt mai atractive.

High Glossy – este o hartie cu un grad foarte mare de reflexie, contrast si culori vibrante. Are un aspect metalic si este folosita pentru fotografii indraznete si colorate, in care detaliile sunt foarte importante. Hartia de tip High Gloss, nu se potriveste foarte bine cu laminarea sau cu expunerea fotografiilor in spatele sticlei.

Ultra Premium Glossy –Acest tip de hartie fotografica prezinta o suprafata super lucioasa, care de obicei este imbunatatita de caracteristici suplimentare precum un strat de rasina, posibilitate de laminare la cald, rezistenta la apa sau alte caracteristici care au scopul de a prelungi durata de viata a fotografiilor. Este foarte asemanatoare cu hartia fotografica de laborator, dar cu o rezistenta la umiditate marita.

Satin – Hartia foto tip satin iti pune la dispozitie gama larga de culori pe care o regasesti si in cazul hartiei fotografice de tip Glossy. Ceea ce difera in cazul acestui tip de hartie este faptul ca este prevazuta cu o suprafata mai putin lucioasa. Acest aspect ajuta mai ales in conditii de iluminare puternica, deoarece imaginea va putea fi privita din mai multe unghiuri fara sa fie afectata de reflexia hartiei foto. Din aceasta cauza, atunci cand doresti sa expui imaginile in spatele sticlei, hartia tip Satin este mai portivita decat cea de tip Glossy.

Daca cauti o variatie si mai mare a hartie foto, Cartuseria.ro iti pune la dispozitie si alte tipuri suporturi foto, precum: hartie foto autocolanta, hartie foto magnetica, hartie foto cu două fete, hartie foto transparenta sau hartie foto fosforescenta:       

Hartie foto glossy 210g A4


Hartie foto glossy

Hartie Folie FOTO Transparenta format A4

Hartie FOTO  fosforescenta A4 pentru imprimante inkjet

Dacă nu te poți hotări ce tip de hârtie să adopți pentru proiectul tău, poți experimenta cu mostrarul FOTO Procart, unde vei găsi gama completă de hârtie foto al acestui producător. O altă modalitate prin care poți experimenta, este să achiziționezi seturi de hârtie foto cu cel mai mic format, ca să vezi care Brand ți se potrivește cel mai bine.

Care este diferența dintre hârtia foto cretată (cast-coated) și hârtia cu înveliș de rășină (resin-coated)?

Hârtia cretată. Hârtia cretată este creată dintr-un strat protector care este aplicat între hârtia de bază și cea care intră în contact direct cu cerneala.

Beneficii:

- Mai ieftină

- Cerneala se va usca rapid în timp ce va fi absorbită de stratul de bază al hârtiei;

- Poate fi folosită la o gamă largă de imprimante;

- Chiar și particulele mari vor fi absorbite de hârtie;

Puncte slabe:

Stabilitate scăzută la lumină;

- Nu îți oferă senzația unei fotografii reale;

- Hârtia se va încreți, dacă va fi folosită o cantitate mare de cerneală;

- Fotografiele sunt mai puțin strălucitoare datorită absorției rapide a cernelii în stratul de bază al hârtiei fotografice;

- Este mai ușoară;

- Majoritatea hârtiei cretată nu suportă cerneala pe bază de pigment (vezi specificațiile produselor).

Hârtia cu înveliș de rășină (RC coated)

Hârtia poate avea unul sau două straturi de rășină, care reprezintă un strat de protecție între stratul de primire al cernelii, și hârtia de bază. Acest strat se mai numește și microporos sau nanoporos. Hârtia cu înveliș de rășină arată și se comportă ca și hârtia de laborator. Reprezintă cel mai bine vândut tip de hârtie foto în acest moment.

Beneficii:

- Uscare instant

- Funcționează foarte bine cu imprimante cu viteze mari de imprimare

- Greutate mare

- Obții imagini de calitate

- Rezistență la apă

- Rezistă la încrețire și curbare

Puncte slabe:

- Este mai costisitoare;

4. Luminozitatea sau albul hârtiei

Aici ai de luat o decizie creativă care va fi de cele mai multe ori subiectivă. De obicei, cu ajutorul unei hârtii foto mai lumioase, obții imagini cu saturație, contrast și luminozitate mai mari. Doar că trebuie să ai mare gijă la culorile deschise care pot apărea prea șterse pe o hârtie foto cu luminozitate mare. În plus, unele fotografii pot arăta foarte bine pe o hârtie cu un fundal alb-crem.

5. Factori care afectează durata de viață a fotografiilor

- Condițiile atmosferice:

a. Lumina: Trebuie să ne punem niște întrebări referitoare la: câtă lumină există acolo unde este expusă fotografia, care este cantitatea de radiație UV care intră în contact cu aceasta, soarele cade direct pe fotografia noastră, iar dacă da, care este intensitatea lui și câte ore pe zi intră în contact direct cu fotografia?

b. Umiditatea: Fotografiilesunt de obicei în pericol, atunci când umiditatea din aer depășeste 65%?

c. Temperatura: Fotografiile trebuie ferite de temperaturi ce depășesc 23°C.

Poluanți ai aerului: Fotografiile pot fi afectate de fum, sau atunci când stratul de ozon devine mai subțire?

Manipulare fotografiei: Dacă o persoană atinge fotografia în timp ce are mâinile murdare sau uleioase, va contribui la deteriorarea acesteia.

Tipul de cerneală pe care îl foloseștiAsigură-te că tipul de cerneală pe care îl folosești are o durată lungă de viață.

Stratul de protecție: Hârtia foto care este prevăzută cu un strat de protecție va avea o perioadă mai lungă de viață.

Laminarea: De obicei pentru fotografii se recomandă laminarea la rece. Majoritatea producătorilor nu recomandă laminarea prin încălzire, însă puteți găsi unele excepții în gama noastră de hârtie foto.

Sticla: Fotografia va fi protejată de sticlă? Este această prevăzută cu protecție UV sau cu caracteristici de ultimă generație (de exemplu sticla de muzeu)?

Dacă pozele vor fi așezate într-un album foto, atunci durata lor de viață va fi mult mai lungă.

În funcție de luminozitate și durata sursei de lumină, fotografiile neprotejate pot dura între 10 - 40 de ani. Dar dacă le vei lăsa toată ziua la lumina soarelui, acestea pot sa reziste probabil doar o singură zi. Dacă pui fotografiile tale într-un album foto, poți prelungi viața acestora până la 100 de ani. Iar dacă așezi fotografia într-o ramă cu sticlă prevăzută cu protecție împotriva razelor UV, care nu este expusă la soare, fotografia poate rezista mai mult de 200 de ani.

Așa că sfatul nostru este să nu lăsați poza pe bordul unei mașini într-o zi însorită de August, fiidcă s-ar putea ca până la sfârșitul zilei imprimarea să se ștergă în totalitate.

După ce v-am prezentat o descriere destul de detaliată a tipurilor de hârtie fotografică, te invităm să testezi care este tipul de hârtie foto care ți se potrivește cel mai bine. Între timp, dorim să te anunțăm că suntem primul magazin online care a adus în Romania hârtia fotografică Xerox de înaltă calitate, pe care îți recomandăm să o achiziționezi cu încredere:

Știm că întrebările voastre privitoare la hârtia fotografică pot fi foarte diverse și probabil nu am reușit să le acoperim pe toate în acest articol. Dar dacă considerați că e nevoie de informații suplimentare, vă rugăm să ne adresați întrebarile voastre la secțiunea de comentarii și vom raspunde cât se poate de repede.

Trimite continutul

Adauga un comentariu

 (with http://)

Articole asemanatoare