lcp

Reincarcare cartuse de imprimanta acasa: tutorial complet pas cu pas

Imprimanta este un produs extrem de util atat la birou, cat si acasa. O poti folosi pentru documente, pentru a printa articole online sau pentru fotografii, iar daca ai o imprimanta multifunctionala o poti folosi inclusiv pentru a scana sau a copia documente. Dupa cum probabil ai observat deja, imprimantele au preturi destul de mici, daca e sa ne gandim la utilitatea ei. Nu la fel de ieftine sunt, insa, si cartusele de imprimanta.

De altfel, intr-un top al celor mai scumpe lichide de pe pamant, tusul pentru un printer ocupa locul al saptelea. Daca alegi sa iti reincarci acasa cartusul de imprimanta, poti face economii substantiale fata de varianta inlocuirii cartusului, mai ales daca ai opta pentru unul original, solutia cea mai scumpa. Tocmai de aceea, iti punem la dispozitie un tutorial complet despre cum iti poti incarca acasa cartusul de imprimanta.

De ce sunt atat de ieftine imprimantele si atat de scumpe cartusele pentru ele?

Sa cumperi o imprimanta noua poate fi adesea chiar mai ieftin decat sa cumperi cartuse noi, inclusiv cand vorbim despre multifunctionale. Este o strategie a producatorilor de printere prin care aleg sa vanda produsele principale la preturi mici si sa recupereze cheltuielile prin vanzarea de cartuse. Unii producatori de imprimante au recurs inclusiv la strategii de blocare a cartuselor compatibile (mai accesibile ca pret decat cele originale).

De altfel, specialistii de la pcworld.com au facut o analiza pe larg si au concluzionat ca, strict din punct de vedere economic, este mai avantajos sa cumperi o imprimanta noua. Bineinteles, majoritatea dintre noi nu alegem aceasta varianta pentru ca este incomod sa achizitionezi mereu un produs nou, pe care sa-l instalezi, ca sa nu mai punem la socoteala si impactul asupra mediului inconjurator. Reincarcarea cartuselor acasa este o varianta care iti protejeaza bugetul si, daca urmezi instructiunile, nici nu este un proces laborios.

Care este diferenta de pret intre un cartus nou si reincarcarea celor vechi?

Cu totii stim ca este mai economic sa incarci cartusul vechi acasa decat sa-l inlocuiesti cu unul nou, dar cat economisesti cu adevarat? Ei bine, destul de mult. De exemplu, daca achizitionarea unui pachet cu doua cartuse originale (negru si color) costa peste 100 de lei, un kit de reincarcare pentru cartuse poate sa coste in jur de 50 de lei si pentru cel color si pentru cel negru. Kitul contine, pe langa cerneala pentru reincarcarea cartuselor, toate unsensilele necesare pentru acest proces – suport, seringa, dar si un mic ghid pentru a avea parte de un rezultat bun.

Diferenta este clara, iar in unele cazuri este si mai mare – cartusele noi pot sa coste si de 3 ori mai mult decat kitul de reincarcare. Mai mult, odata ce ai cumparat kitul, data viitoare nu mai trebuie sa cumperi decat cerneala propriu zisa, care costa in jur de 15 de lei 100 de mililitri. Preturile sunt, desigur, orientative si depind de marca imprimantei pe care o ai, insa diferente substantiale se pot observa la toate modelele.

Este mai slaba calitatea imprimarii in cazul cartuselor reincarcate?

Din start, trebuie sa stii ca vei gasi mai multe tipuri de cerneala, de diferite calitati. Cu cat este mai ieftina, cu atat si calitate imprimarii s-ar putea sa lase de dorit. Cu alte cuvinte, daca nu optezi pentru o cerneala de buna calitate ai putea sa ai de-a face cu pagini in care cerneala s-a intins, in care nuantele nu sunt foarte vizibile (negrul s-ar putea sa fie gri si rosul sa fie, de fapt, un roz). In cazul in care printezi fotografii, diferenta se va vedea si mai clar.

Un alt lucru pe care ar trebui sa il iei in calcul este faptul ca in cartusele originale exista si substante care impidica uscarea, iar daca alegi reumplerea cartuselor s-ar putea ca ea sa se usuce mai repede in cartus, fapt ce duce la deteriorarea capului de scriere a imprimantei.

Daca alegi o cerneala de buna calitate si folosesti imprimanta in scop personal, poti apela cu incredere la reumplerea cartuselor, deoarece diferenta de calitate este aproape inobservabila.

De cate ori se poate reincarca un cartus original de imprimanta?

In cazul unei imprimante inkjet, un cartus se poate reincarca de 5-6 ori (poate chiar mai mult). In cazul unei imprimante laser, care functioneaza cu toner, cartusul poate fi reincarcat de 2-4 ori. In cazul cartuselor color, numarul reincarcarilor este mai mic. Numarul reincarcarilor poate sa creasca daca apelezi la reconditionarea lor.

De ce am nevoie pentru a reincarca cartusele de imprimanta acasa?

Intr-un kit pentru reincarcarea cartuselor vei gasi toate lucrurile de care ai nevoie pentru asta. In el se afla urmatoarele lucruri:

- ac si seringa
- dispozitiv de gaurire
- dispozitiv de refill
- cerneala propriu zisa (pentru cele color vei avea trei recipiente pentru rosu, galben si albastru sau pentru galben, cyan si magenta)
- pompita
- bile pentru acoperirea gaurilor dupa reumplere
- instrument de amplasare a bilelor pe gaurile pe care se face refill-ul
- suport pentru umplere (in unele kituri, nu in toate)
- banda adeziva (in unele cazuri)
- instructiuni pentru reincarea cartuselor

In unele kituri poti gasi inclusiv manusi de protectie. Daca alegi un kit care nu are si manusi, ar fi bine sa ti le achizitionezi tu separat, iti vor fi de folos. De asemenea, in unele kituri vei gasi tusul in recipiente dotate deja cu seringa, asa incat ea nu se va mai gasi separat. In cazul unui sistem de reincarcare cartuse color vei gasi trei seringi, cate una pentru fiecare culoare.

Cum decurge procesul de reincarcare cartuse de imprimanta?

Iata care sunt pasii pe care ii ai de parcurs pentru a reincarca un cartus de imprimanta:

- Scoate cartusul – porneste imprimanta, lasa imprimanta sa alinieze cartusele, apoi ridici capacul si scoti cartusele
- Pune-ti manusile de protectie
- Asaza cartusul pe cateva coli albe (pentru a impiedica petele) sau in suportul de incarcare, daca ai unul in kit
- Indeparteaza folia de pe cartus (daca exista una) si fa o gaura in mijlocul lui cu ajutorul dispozitivului de gaurire – acest pas nu este neaparat necesar la   toate imprimantele, unele dintre ele au deja gaurile respective
- Scoate tus din recipient cu ajutorul seringii si introdu acul si seringa in gaura din cartus – 10-15 mililitri de tus sunt suficienti – in cazul in care ai      recipiente dotate deja cu seringa si ac, nu mai este nevoie sa parcurgi acest pas
- Introdu acul in gaura pana la jumatate cartusului si apasa foarte usor pe seringa pentru a introduce tusul in cartus – dupa ce scoti seringa din cartus, s-    ar putea sa apara scurgeri, asa ca tine pe aproape niste servetele
- In cazul in care faci un refill unui cartus color, trebuie sa faci trei gauri (cate una pentru fiecare culoare) si sa pui cate 5 mililitri in fiecare
- In final, pune cu ajutorul ustensilei speciale bilele deasupra gaurilor pe care le-au facut (in cazul in care le-ai facut, in cazul in care cartusul tau avea deja gauri nu va fi nevoie de acest pas)
- Lipeste benzile adezive deasupra
- Fa un test cu un sevetel la capul cartusului – trebuie sa lase o urma groasa neagra sau compusa din cele trei culori
- Pune inapoi in imprimanta cartusele si imprima cateva pagini de test

Daca ti se pare ca acest proces este unul complicat, trebuie sa stii ca la centre de reincarcare cartuse poti avea parte de preturi avantajoase. Trebuie, insa, sa fii atent si sa ai garantia ca se folosete un tus pentru reincarcarea cartuselor de imprimanta de foarte buna calitate.

Dupa ce ai cumparat un kit de refill, pe viitor nu vei mai avea nevoie decat de cerneala de refill.

Ce sa faci cand imprimanta nu recunoaste unele cartuse reincarcate?

Ca si in cazul in care instalezi cartuse compatibile, imprimanta ar putea sa afiseze unele erori. Daca ea afiseaza una dintre erorile de mai jos:

- Niciun cartuș nu este instalat
- Cerneala sau tonerul este consumat sau gol (low sau empty)
- Alte avertizari: „acest cartuș nu este original”, sau „folosind aceste cartușe veți pierde garanția”.

Apasa OK. La imprimantele Canon apasa si tine apasat cateva secunte butonul de oprire pornire, iar la Epson da click pe Cancel in cazul in care ai aceasta optiune pe ecranul computerului sau apasa pe butonul Cancel de pe imprimanta – tine apasat butonul cateva secunde.

Daca acesti pasi nu functioneaza, incearca si pasii de mai jos:

- Scoate cartusele din imprimanta

- Opreste imprimanta si scoate-o din priza

- Așteapta 15 minute

- Porneste din nou imprimanta si pune cartusele reincarcate

Reincarcara cartuselor cu kit de refill: sfaturi generale

In final, trebuie sa stii ca in magazine vei gasi kituri de reincarcare si tus pentru reincarcarea cartuselor special concepute dupa modelul de imprimanta pe care il ai. Spre exemplu, poti gasi kituri si tus special pentru cartuse Canon, cartuse HP, cartuse Epson, cartuse Brother sau kituri universale, care contin toate instrumentele care ti-ar putea fi necesare indiferent de tipul de imprimanta pe care il ai. Un alt lucru de care ar trebui sa tii cont este calitatea tusului. Te poti ghida dupa pret – chiar si cel mai scump kit tot va fi mai ieftin decat achizitionarea unui cartus nou.

Nu reincarca un cartus golit complet, iar daca ai un cartus gol si vrei sa-l reincarci, nu astepta prea mult. In ambele cazuri risti sa se usuce capetele de imprimanta, caz in care va trebui sa ajungi intr-un centru de reincarcare sau chiar sa cumperi altele noi pentru ca s-ar putea sa nu mai poata fi utilizate.

Dupa un refill, este recomandat sa rulezi functia de autocuratare a imprimantei, deci cel mai bine ar fi sa nu incepi procesul de reincarcare atunci cand esti pe fuga.

Dupa cum vezi, nu e un proces foarte greu. Iti va lua, la inceput intre 15 si 20 de minute, insa, cu timpul, vei reusi sa reincarci un cartus in doar cateva minute. Tu ai reincarcat vreodata un cartus?





Trimite continutul

Adauga un comentariu

 (with http://)

Consimțământ pentru cookie-uri